Θάνατος υπαλλήλου: Πώς θα το διαχειριστείτε | jobstoday.gr

Θάνατος υπαλλήλου: Πώς θα το διαχειριστείτε

Οι συνεργάτες στην δουλειά, είναι η δεύτερη μας οικογένεια. Με αυτούς, συζητάμε καθημερινά πολλές ώρες, τρώμε μαζί τα μεσημέρια και μαζί αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν. Ο θάνατος ενός εργαζομένου είναι μια πολύ άσχημη και τραυματική εμπειρία για όλους. Δύσκολα κάποιος μπορεί να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του, μετά από μια απώλεια. Όμως, εάν διευθύνετε μία επιχείρηση πρέπει να είστε προετοιμασμένος και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτό το δυσάρεστο γεγονός.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εάν ο θάνατος του εργαζόμενου, συνέβη την ώρα της εργασίας, τότε θα χρειαστεί να ενημερώσετε άμεσα την αστυνομία. Είναι πολύ πιθανόν, όσοι εργάζονταν μαζί του, να είναι σοκαρισμένοι. Γι αυτό το λόγο, προτρέψτε τους να σταματήσουν την δουλειά και να προσπαθήσουν να χαλαρώσουν σε ένα άδειο γραφείο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Έπειτα, επισκεφτείτε τους συγγενείς του υπαλλήλου για να τους ενημερώσετε. Καλύτερα να μη πάτε μόνος, αλλά να σας συνοδέψει άλλος ένας συνάδερφος του νεκρού. Ρωτήστε τους συγγενείς, εάν θέλουν περισσότερη βοήθεια από εσάς. Για παράδειγμα, προθυμοποιηθείτε να πάρετε τα παιδιά του θανόντος από το σχολείο, ώστε να δώσετε περισσότερο χρόνο στη σύζυγο να συνειδητοποιήσει τι συνέβη.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Σε περίπτωση που ο θάνατος προκληθεί εκτός εργασίας, επικοινωνήστε με την οικογένεια του υπαλλήλου. Εκφράστε τα θερμά συλλυπητήρια σας και ζητήστε την άδεια να μεταφέρετε αυτό το γεγονός στους υπαλλήλους της επιχείρησης. Ίσως σας ζητήσουν να μη μεταφέρετε πολλές λεπτομέρειες για το θάνατο. Φυσικά πρέπει να σεβαστείτε την απόφασή τους.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Ύστερα μιλήστε σύντομα με τους υπαλλήλους σας. Μη αργήσετε πολύ γιατί διαφορετικά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται με την απουσία του ατόμου από την δουλειά. Είναι προτιμότερο να μιλήσετε πρώτα με τα άτομα που συνεργάζονταν στενά με τον αποθανόντα. Καλέστε τους στο γραφείο, έτσι ώστε να συζητήσετε ιδιωτικά. Στην συνέχεια, ενημερώστε όλους τους υπαλλήλους σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης. Μη ξεχάσετε να ενημερώσετε και τους πελάτες του ατόμου που πέθανε.

ΔΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΝ

Δώστε χρόνο στους υπαλλήλους να συνειδητοποιήσουν την απώλεια και να θρηνήσουν. Τις πρώτες μέρες να είστε ελαστικός με τις προθεσμίες και τα project που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ίσως κάποιοι από τους συναδέρφους να αντιμετωπίσουν μερικές δυσκολίες συγκέντρωσης στην δουλειά, εξαιτίας αυτού του συμβάντος. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα αυστηρός σε αυτή την περίπτωση.

ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ

Παροτρύνετε, ακόμη, τους υπαλλήλους να πάνε στην κηδεία του συναδέρφου, εάν συμφωνεί και η οικογένεια. Προσπαθήστε να παραβρεθείτε και εσείς. Εάν δεν τα καταφέρετε, φροντίστε να στείλετε στο οικογενειακό περιβάλλον του αποθανόντα λουλούδια ή μια κάρτα με παρηγορητικά λόγια.

ΜΗ ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΝΕΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ

Μη βιαστείτε να αδειάσετε το γραφείο του αποθανόντος γιατί θα δημιουργηθεί μια κακή εντύπωση στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Εάν υπάρχουν στο γραφείο, προσωπικά αντικείμενα του θανόντος, δώστε τα στους συγγενείς του. Καθυστερήστε να προσλάβετε άλλο άτομο στην θέση του αποθανόντος. Εάν υπάρχει πολύ δουλειά και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσλάβετε ένα εποχιακό εργαζόμενο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

Για να βοηθήσετε περισσότερο τους εργαζόμενους να διαχειριστούν την απώλεια, δημιουργήστε όλοι μαζί ένα λεύκωμα αναμνήσεων. Σε αυτό, μπορείτε να κολλήσετε φωτογραφίες με τον θανόντα, να γράψετε ιστορίες για εκείνον και να μοιραστείτε τις αναμνήσεις. Αργότερα, μπορείτε να το δώσετε στην οικογένεια του ή να το φυλάξετε στην εταιρεία. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά στο όνομα του σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΤΕ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Υπενθυμίστε στους άλλους εργαζομένους πως είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε. Προσφέρετε τους ένα γραφείο, ίσως και το γραφείο του αποθανόντα, ώστε να μπορούν στα διαλείμματα να συγκεντρώνονται και να θρηνούν, εάν το επιθυμούν. Εάν είναι εφικτό, καλέστε στην εταιρεία, ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας για να βοηθήσει περισσότερο τους εργαζομένους. Διαφορετικά, προτρέψτε τους να αναζητήσουν οι ίδιοι ψυχολογική βοήθεια για την διαχείριση του πένθους.

ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Είναι σημαντικό, ακόμη, να διατηρήσετε για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στα αρχεία της εταιρείας, τα σχετικά έγγραφα της μισθοδοσίας του αποθανόντος. Μη ξεχάσετε, επίσης, να δώσετε στους νόμιμους δικαιούχους τον τελευταίο μισθό του υπαλλήλου. Φροντίστε και τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να μοιραστείτε το πώς νοιώθετε μετά από αυτό το γεγονός, είτε με τους άλλους εργαζομένους είτε με το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον.

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτά τα βήματα πρέπει να ακολουθήσετε, εάν έρθετε αντιμέτωπος με την οδυνηρή εμπειρία της απώλειας ενός εργαζόμενου.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση