Τα νέα μέτρα στήριξης ανέργων και εργαζομένων

Εν καιρώ πανδημίας, η στήριξη των ανέργων και των εργαζομένων είναι απαραίτητη. Γι αυτό το λόγο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τους μακροχρόνια ανέργους. Έτσι, άμεσα θα χορηγηθεί επίδομα ύψους 400 ευρώ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Ειδικότερα, από την νέα αυτή οικονομική ενίσχυση, θα ωφεληθούν περισσότεροι από 168.000 μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΟΑΕΔ, δικαιούται το επίδομα οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό για πάνω από 12 μήνες στο διάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 16η Απριλίου 2020. Θα πρέπει, επίσης, να παρέμειναν άνεργοι μέχρι και την 16η Απριλίου 2020 . Αλλά και να μη έχουν πάρει το τακτικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ

Η διαδικασία καταβολής του χρηματικού ποσού στους μακροχρόνια ανέργους, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23 Απριλίου. Θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Μαΐου 2020. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού. Στον ΟΑΕΔ, υπάρχουν ήδη καταχωρισμένα τα στοιχεία IBAN περίπου 90.000 δικαιούχων από προηγούμενες συναλλαγές. Όσοι έχουν καταχωρήσει τα στοιχεία τους θα πρέπει μέχρι και τις 3/5 να τα επιβεβαιώσουν ή να τα αλλάξουν. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν δεν κάνουν καμία ενέργεια, τότε τα χρήματα θα καταβληθούν στο ΙΒΑΝ που έχει ήδη καταχωρηθεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Οι δικαιούχοι που δεν έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία του ΙΒΑΝ τους στον ΟΑΕΔ θα πρέπει να το κάνουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε δεν θα μπορέσουν να πάρουν το έκτακτο χρηματικό επίδομα. Όλοι όσοι δικαιούται το ποσό των 400 ευρώ, θα πρέπει να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia. Έπειτα πρέπει να επιλέξουν το link “Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους”. Μόνο όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα έχουν την δυνατότητα να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν το IBAN. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα πληρωθούν μέσα σε δύο ή τέσσερις μέρες, μετά την επιβεβαίωση του ΙBAN. Το οικονομικό αυτό εισόδημα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Χρήσιμη, επίσης, είναι η υπενθύμιση των δικαιολογητικών που χρειάζονται για την εγγραφή ενός ατόμου στο μητρώο ανέργων. Έτσι ο άνεργος πρέπει να προσκομίσει το τελευταίο εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ. Απαραίτητα είναι το ΑΜΚΑ που θα προκύπτει από κάποιο επίσημο έγγραφο και το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο. Ο άνεργος πολίτης υπήκοος τρίτων χωρών θα πρέπει να προσκομίσει και την άδεια διαμονής.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπάρχουν και άλλες δράσεις αυτή την περίοδο για την απασχόληση των ανέργων.  Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκαν 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας. Αυτό συνέβη γιατί τροποποιήθηκε ένα πρόγραμμα στήριξης για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55-67 ετών. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει νέο πρόγραμμα οκτάμηνης κοινωφελής εργασίας για 36.500 άνεργους. Επιπλέον, έχουν δοθεί παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας. Έτσι, πήραν δύο μήνες παράταση τα επιδόματα που έληγαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Θα υπάρξει άλλη δίμηνη παράταση για τα επιδόματα που έληξαν τον Απρίλιο.

ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε την Τρίτη 21 Απριλίου, διευρύνθηκαν τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών. Αποφασίστηκε να λάβουν το ποσό των 800 ευρώ οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών καθώς και οι εγγεγραμμένοι φορτοεκφορτωτές στο Μητρώο Α‘. Επίσης, δικαιούχοι είναι οι ξεναγοί που είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, οι τουριστικοί συνοδοί που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, οι αποκλειστικές/οι νοσοκόμοι, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ-HELEXPOAE και οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Επίσης, την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα λάβουν οι δασεργάτες, οι σμυριδορύκτες, οι ασβεστοποιοί, οι λατόμοι, οι αγγειοπλάστες, οι καπνεργάτες, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι ταξιθέτες, οι χορευτές, οι ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου και οι τεχνικοί που απασχολούνται σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις. Εξαιρούνται αυτοί που παίρνουν ή θα πάρουν επίδομα ανεργίας την περίοδο από 1/1/2020 έως και 30/4/2020.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ θα λάβουν και οι εργαζόμενοι παράλληλης απασχόλησης. Εκείνοι δηλαδή που απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες και ένας από αυτούς δεν έχει αναστείλει την σύμβαση εργασίας. Οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης δεν θα πρέπει να ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας, από 15/3/2020 μέχρι και 20/4/2020.

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Επίσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 22/4/2020, καταργήθηκε το πρόγραμμα ασύγχρονης τηλεκατάρτισης με voucher. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε επιλεχθεί για να στηρίξει τους ωφελούμενους και να αναβαθμίσει τις ψηφιακές δεξιότητες τους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης: “Το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καταργείται.” Όμως, θα λάβουν κανονικά το επίδομα των 600 ευρώ οι ωφελούμενοι του προγράμματος, χωρίς προϋποθέσεις για τον Απρίλιο.

Όλοι ευελπιστούμε σύντομα να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι συνέπειες του COVID-19 και  η χώρα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μαίρη Κάντα