Σεξισμός στην εργασία: Πώς να το αντιμετωπίσετε | jobstoday.gr

Σεξισμός στην εργασία: Πώς να το αντιμετωπίσετε

«Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την καριέρα σου, είσαι όμορφη», «Ακόμη είσαι στο γραφείο; Πότε θα φροντίσεις το σπίτι σου;» Αν και ζούμε στο 2021, ο σεξισμός δυστυχώς, είναι ακόμα παρών στον εργασιακό χώρο. Η ιδέα, δηλαδή, πως ορισμένα άτομα, συχνότερα οι γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, λόγω του φύλου τους. Είναι πολύ πιθανόν, να έχετε ακούσει και εσείς μία από τις παραπάνω ατάκες από άντρα συνάδερφο. Στο ακόλουθο κείμενο, θα γνωρίσετε κάποια tips για να το αντιμετωπίσετε σωστά.

Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ο σεξισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν υλοποιηθεί, το 63% των γυναικών δημοσιογράφων υπέστη λεκτική βία, ενώ το 80% των γυναικών δήλωσε πως αντιμετώπισε στο χώρο της εργασίας “mansplaining” (όρος που προέρχεται από τις λέξεις “man” και “explaining” και σημαίνει το να εξηγεί ένας άντρας σε μία γυναίκα κάτι, με περιφρονητικό τρόπο). Στην Ευρώπη, στις πηγές πληροφόρησης, οι άντρες αντιπροσωπεύουν το 75%. Στην Σερβία το 76% των εργαζομένων γυναικών σε επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν τους λάμβαναν τόσο σοβαρά υπόψη, όσο τους άντρες συναδέρφους τους.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ

Ο σεξισμός στην εργασία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Έτσι, μπορείτε να τον παρατηρήσετε:

  • Σε προσβολές που εντέχνως μεταμφιέζονται σε αστεία: Λόγου χάρη, θα ακούσετε «μη χρησιμοποιήσεις αυτό το μηχάνημα γιατί ίσως σπάσεις το νύχι» ή «μη ανησυχείς, η συνεργασία με το πελάτη θα είναι άψογη… Χάρη στην μπλούζα σου».
  • Όταν απαξιώνεται η δική σας άποψη ή οι απόψεις άλλων γυναικών συναδέρφων στην δουλειά. Ίσως, έχετε νιώσει πως η άποψη σας υποστηρίχθηκε από τον εργοδότη, όταν επαναδιατυπώθηκε από έναν άνδρα συνάδερφο.
  • Όταν ασχολούνται οι συνάδερφοι διαρκώς με την εμφάνιση σας.
  • Ο μισθός δεν είναι ο ίδιος με τους άντρες συναδέρφους, παρόλο που έχετε το ίδιο ρόλο μέσα στην εταιρεία και τα ίδια εργασιακά καθήκοντα.
ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕΞΙΣΜΟΥ

Άλλα χαρακτηριστικά σεξισμού και φυλετικών διακρίσεων στον εργασιακό χώρο είναι τα ακόλουθα:

  • Στερεοτυπικά εργασιακά καθήκοντα: Για ορισμένους εργοδότες, οι εργαζόμενες γυναίκες μπορούν να εκπληρώσουν μόνο μερικά επαγγελματικά καθήκοντα, όπως να απαντούν στο τηλέφωνο, να συμπληρώνουν έγγραφα, να φτιάχνουν καφέ κλπ. Έτσι, συχνά ένα αφεντικό μπορεί να πει στην υπάλληλο του να κάνει τα καθήκοντα γραμματείας, αν και αυτά δεν είναι μέρος της δουλειάς της.
  • Γίνεται αρνητικός σχολιασμός για τον φεμινισμό από άντρες συναδέρφους.
  • Οι γυναίκες εργαζόμενες διακόπτονται συχνά από τους άντρες στα επαγγελματικά meetings.
  • Χρησιμοποιείται σεξιστική γλώσσα: Μερικές φορές η λέξη «κορίτσι» ή η λέξη «θηλυκό» χρησιμοποιείται για να προσβάλει κάποιον, ενώ η φράση «άντε άντρες, θα καταφέρετε και αυτό το project» δείχνει δυναμισμό και ικανότητα.
 ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΣΕΞΙΣΤΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Αν έχετε βιώσει ή βιώνετε σεξισμό στον εργασιακό χώρο, είναι καλό να αντιδράσετε. Γι αυτό το λόγο, εάν ένας συνάδερφος πει ένα σεξιστικό ανέκδοτο, μη γελάσετε. Κοιτάξτε τον στα μάτια και πάρτε μία έκφραση απάθειας. Με αυτή την κίνηση, θα του δώσετε χρόνο να σκεφτεί πως έκανε λάθος.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΑ

Μιλήστε στο άτομο που φέρεται σεξιστικά. Αν για παράδειγμα, ο συνάδερφος ή ο εργοδότης, μιλά στους άλλους άντρες συναδέρφους στο πληθυντικό ή τους φωνάζει με το επίθετό τους και εσάς με το όνομα ή χρησιμοποιεί το ενικό αριθμό, ρωτήστε το λόγο που συμβαίνει αυτό. Με την ερώτησή σας, πολύ πιθανόν θα καταλάβει πως δρα λανθασμένα και θα σταματήσει.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΑΝΤΡΑΣ

Επιπλέον, αν πάντα ο ανώτερος σας δίνει μόνο συγκεκριμένες εργασίες να κάνετε, όπως το να κρατάτε σημειώσεις, ενώ έχετε περισσότερα προσόντα, ρωτήστε τον, αν θα είχατε τα ίδια καθήκοντα εάν ήσασταν άντρας. Λόγου χάρη, μπορείτε να πείτε: «Και στα έξι meetings κρατούσα μόνο σημειώσεις. Γνωρίζω πως κρατάω καλές σημειώσεις, αλλά παρατήρησα πως ποτέ δεν ζητήσατε αυτό από τον Χ συνάδερφο. Υπάρχει κάποιος λόγος;» Με αυτή την υπόδειξη, θα καταλάβει πως δεν κατανέμει δίκαια τις εργασίες γραφείου.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ακόμη, εάν παρατηρείτε σεξιστικά στοιχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα από συγκεκριμένο συνάδερφο, μιλήστε με άλλα άτομα που εργάζεστε μαζί και ζητήστε την υποστήριξη τους. Παράλληλα, κρατήστε ένα ημερολόγιο. Καταγράψτε, δηλαδή, τις φορές που έχουν υπάρξει επεισόδια σεξισμού. Καλό είναι, το ημερολόγιο να έχει ηλεκτρονική μορφή και να μη βρίσκεται εκτεθειμένο στο γραφείο σας, αλλά να το διατηρείτε προστατευμένο από όλους.

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΑΝ ΤΑ ΣΕΞΙΣΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ

Εάν τα σεξιστικά επεισόδια αυξάνονται, απευθυνθείτε στους ανωτέρους για να εξηγήσετε πώς αυτή η κατάσταση σάς ενοχλεί και εμποδίζει την αποδοτικότητα σας στην εργασία. Πριν την συνάντηση, σχεδιάστε τι θα πείτε ακριβώς και αναρωτηθείτε πως θέλετε να διορθωθεί η κατάσταση στο εργασιακό χώρο, ώστε να νιώθετε πως σας σέβονται όλοι οι συνάδερφοι.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ

Στην συνάντηση μη ξεχάσετε να δείξτε το ημερολόγιο καταγραφής των συμβάντων. Θα σας βοηθήσει να θυμάστε ακριβώς την μέρα και την ώρα που συνέβησαν τα περιστατικά και θα έχετε αποδείξεις για τους ανωτέρους. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο, ώστε να μάθετε τα δικαιώματα που έχετε.

Ανακεφαλαιώνοντας, για να σταματήσει ο σεξισμός να εμφανίζεται στο χώρο της εργασίας, πρέπει να αναφέρονται αυτά τα περιστατικά και να υπάρχουν ανάλογες κυρώσεις. Μη ανέχεστε ό,τι σας πληγώνει. Σκεφτείτε πως δεν βρισκόμαστε πια στο 1960. Σήμερα, η γυναίκα οφείλει να διεκδικεί με αποφασιστικότητα τα ίσα δικαιώματά της.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση