Σεβασμός: Πως θα τον κερδίσεις στην εργασία | jobstoday.gr

Σεβασμός: Πως θα τον κερδίσεις στην εργασία

Στο επαγγελματικό περιβάλλον, η δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ συναδέρφων, είναι πάντα ωφέλιμη. Ο σεβασμός, είναι το “κλειδί” για την επίτευξη των καλών σχέσεων στην εργασία. Μήπως νιώθεις πως δεν σε σέβονται οι συνάδερφοι; Έχεις σκεφτεί να φύγεις από μια δουλειά, εξαιτίας της έλλειψης σεβασμού; Υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τον σεβασμό που δικαιούσαι στο εργασιακό χώρο.

ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Αρχικά, θυμήσου πως ο σεβασμός είναι αμοιβαίος. Για να τον κερδίσεις, πρέπει πρώτα να δείξεις πως σέβεσαι τους άλλους. Συμπεριφέρσου ισότιμα σε όλα τα άτομα που συναντάς. Έπειτα, προσπάθησε πάντα να είσαι καλός στην δουλειά σου. Άσε τους άλλους να δουν πόσο άξιος εργαζόμενος είσαι. Σίγουρα οι συνάδερφοι θα αναγνωρίσουν την καλή δουλειά, χωρίς να τους το πεις.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ

Με την ασυνέπεια, είναι πολύ εύκολο να χάσεις τον σεβασμό. Για αυτό το λόγο, φρόντισε να τηρείς πάντα τις προθεσμίες των projects που αναλαμβάνεις. Φυσικά, αν δεν θέλεις να δημιουργήσεις άσχημες εντυπώσεις, προσπάθησε να μη καθυστερείς ποτέ να φτάνεις στην δουλειά. Είναι, επίσης, άσχημο, να καθυστερείς συχνά σε μια επαγγελματική συνάντηση. Εάν είσαι πάντα τυπικός στις συναντήσεις, θα σε σεβαστούν οι άλλοι.

ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Για να κερδίσεις τον σεβασμό, πρέπει να είσαι ειλικρινής και ευθύς. Πες αυτό που πραγματικά νιώθεις. Οι ανειλικρινείς άνθρωποι δεν μπορούν να κερδίσουν τον σεβασμό των άλλων. Επίσης, πρόσφερε βοήθεια σε κάποιο συνάδερφο που δυσκολεύεται να τελειώσει ένα project. Όμως, θυμήσου να θέσεις κάποια όρια όταν προσφέρεις βοήθεια. Μόνο τότε θα σε σεβαστούν περισσότερο. Μη ξεχάσεις, να ζητήσεις και εσύ βοήθεια, εάν την χρειαστείς. Είναι καλό, να δείχνεις πως έχεις ανάγκη από συναδερφική βοήθεια, κάποιες φορές.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΟ ΣΟΥ

Πολλές φορές, η εμφάνιση σχετίζεται με την έλλειψη σεβασμού. Φρόντισε η επαγγελματική σου εμφάνιση να είναι πάντα περιποιημένη και κομψή. Εάν εμφανιστείς με ακατάλληλα ρούχα στο χώρο της εργασίας, είναι πολύ πιθανόν να χάσεις την εκτίμηση και τον σεβασμό των υπόλοιπων ατόμων. Θυμήσου, ακόμα, πως ο θυμός, μπορεί να καταστρέψει κάθε σχέση. Είτε στον επαγγελματικό τομέα, είτε στο προσωπικό. Έτσι, όσο θυμωμένος και αν νιώθεις, κάποια στιγμή, προσπάθησε να το ελέγξεις απόλυτα, όταν βρίσκεσαι στο γραφείο.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΣΟΥ

Κέρδισε τον σεβασμό των άλλων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα λάθη που κάνεις. Όλοι κάνουν λάθη, κανένας δεν είναι εξαίρεση. Παραδέξου το, όμως, και μη ρίξεις σε άλλους το φταίξιμο. Φρόντισε να βρεις τρόπους για να επιλύσεις σύντομα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το λάθος σου. Η υπεύθυνη συμπεριφορά που θα επιδείξεις θα εκτιμηθεί από τους συναδέρφους.

ΜΗ ΕΜΠΛΑΚΕΙΣ ΣΕ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Το κουτσομπολιό είναι ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης των θετικών εντυπώσεων. Εάν θέλεις να κερδίσεις τον σεβασμό, μη εμπλακείς ποτέ σε κουτσομπολίστικες συζητήσεις του γραφείου. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να κουτσομπολέψεις κάποιον σε λάθος άτομο. Φρόντισε να ενημερώνεις τον εργοδότη και να απέχεις από την εργασία, όταν είσαι άρρωστος. Όλοι γνωρίζουν πως όταν κάποιος είναι άρρωστος, δεν έχει καλή απόδοση στην εργασία. Εάν είσαι ασθενής και συνεχίσεις να πηγαίνεις στην δουλειά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους υπόλοιπους.

ΚΡΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Ακόμα, θυμήσου να είσαι πάντα ευγενικός, όταν επικοινωνείς με τους συναδέρφους. Ο τόνος της φωνής σου, είναι ικανός να αλλάξει το πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Ακόμα και όταν πρέπει να μεταφέρεις μια δυσάρεστη είδηση, προσπάθησε να μη πληγώσεις το άλλο άτομο. Μη ξεχνάς να κρατάς μία επαγγελματική στάση με τους συναδέρφους. Δεν είναι οι κολλητοί σου. Γι αυτό, πριν στείλεις με email κάποια αστεία εικόνα στο άτομο του διπλανού γραφείου, την ώρα της δουλειάς, σκέψου το ξανά. Θα έστελνες αυτό το email στο αφεντικό σου; Εάν όχι, τότε μη το προωθήσεις ούτε στον συνάδερφο.

ΜΗ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Εάν θέλεις να κερδίσεις τον σεβασμό, σταμάτα τα παράπονα για την δουλειά. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Σίγουρα, κάποια μέρα θα σε καταβάλλει η κούραση της εργασίας. Είναι λογικό, να παραπονεθείς στιγμιαία. Αλλά είναι κουραστικό, το να παραπονιέσαι συνεχώς. Εάν δεν σου αρέσει η δουλειά ή το περιβάλλον, φύγε από εκεί. Κανένας δεν εκτιμά ένα διαρκώς αρνητικό άτομο. Επίσης, μη ξεχνάς να δείχνεις αυτοπεποίθηση. Αυτή θα σε βοηθήσει να δείξεις το πάθος που έχεις για την δουλειά και για τους στόχους της εταιρείας.

ΔΕΙΞΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Άλλος ένας τρόπος για να σε εκτιμήσουν οι συνάδερφοι, είναι να δείξεις ενδιαφέρον για αυτούς. Είναι πολύ απλό, να πεις στην αρχή της ημέρας: “Τι κάνεις;”. Ρώτησε ακόμα και μικρά πράγματα από την προσωπική τους ζωή. Σίγουρα κάποιος θα νιώσει όμορφα, αν θυμηθείς τα γενέθλια του και του ευχηθείς. Ή αν τον ρωτήσεις εάν είναι καλά το παιδί του ή οι γονείς του. Οι φιλοφρονήσεις, είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα για την απόκτηση του σεβασμού. Επιβράβευσε κάποιον για την καταπληκτική ιδέα που είχε, σε κάποιο meeting. Τονώνοντας την αυτοπεποίθηση του, αυτόματα σημαίνει πως θα αρχίσει να σε σέβεται περισσότερο. Φυσικά, μάθε και εσύ να δέχεσαι ανάλογες φιλοφρονήσεις.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΟΥ

Επιπλέον, θα κερδίσεις πιο εύκολα τον σεβασμό, εάν αλλάξεις κάποιες λέξεις ή εκφράσεις που χρησιμοποιείς συχνά. Για παράδειγμα, καθώς σχολιάζεις κάτι, απέφυγε την λέξη “αλλά”. Αυτή υποδηλώνει κριτική, κάτι που ενοχλεί τους περισσότερους. Αντικατέστησε την με το “και”. Άλλες φράσεις ή λέξεις που πρέπει να αφαιρέσεις είναι οι εξής:

  • “Συγγνώμη για την ενόχληση”: Η λέξη “συγγνώμη” προκαλεί δυσφορία, όταν η πράξη σου δεν απαιτεί συγγνώμη. Δεν χρειάζεται να την αναφέρεις ξανά.
  • “Ελπίζω ότι είναι εντάξει”: Εάν διαρκώς ζητάς διαβεβαίωση, κάποιες φορές θα θεωρηθεί αδυναμία.
  • “Υπέθεσα”: Μη προβείς σε συμπεράσματα, χωρίς να έχεις πληροφορηθεί πλήρως για κάτι. Αυτή η λέξη δεν είναι επαγγελματική.
  • “Πρέπει να ρωτήσω το αφεντικό μου”: Είναι λογικό να χρειαστεί να ρωτήσεις το αφεντικό για κάτι που δεν γνωρίζεις. Όμως, μη παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως μη ειδικό. Έτσι, υπονομεύεις την εμπειρία που έχεις. Καλύτερα να πεις: “Φαίνονται όλα καλά. Επιτρέψτε μου να μιλήσω με δύο άτομα από την ομάδα, πριν προχωρήσουμε…”

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που κερδίζεται εύκολα.Όμως, μη χάνεις τις ελπίδες σου και προσπάθησε να το καταφέρεις. Ακολουθώντας  τις παραπάνω συμβουλές, θα έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση