Πως θα αλλάξετε καριέρα με σωστά βήματα

Η αλλαγή καριέρας είναι μία δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι ασυνήθιστη. Υπάρχουν άτομα που αποφασίζουν ν΄αλλάξουν επαγγελματική πορεία είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη. Εάν επιθυμείτε μία αλλαγή επαγγελματικής πορείας, αλλά ταυτόχρονα φοβάστε, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το πράξετε ανώδυνα.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΡΙΕΡΑ

Εάν πάλι, δεν είστε σίγουροι πως πρέπει να αλλάξετε καριέρα, προσέξτε τις ενδείξεις:

  • Σταματήσατε να αγαπάτε αυτό που κάνετε
  • Δεν είστε ευτυχισμένοι στην εργασία σας
  • Η εργασία σας συνοδεύεται από απεριόριστο άγχος και έχει κλονιστεί η ψυχική και σωματική υγεία σας
  • Κουράζεστε συνέχεια πνευματικά
  • Τα καθήκοντα στη δουλειά δεν σας χαρακτηρίζουν ως “άτομα”
  • Ο μισθός δεν γεμίζει το κενό και την βαρεμάρα που νοιώθετε
  • Οι προοπτικές του κλάδου σας έχουν χειροτερέψει.

Αν αναγνωρίσατε τον εαυτό σας σε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις, είναι βέβαιο πως πρέπει να αλλάξετε επαγγελματική πορεία. Δεν πρέπει να μένετε σε ένα επάγγελμα που έπαψε να σας εξελίσσει και να σας ολοκληρώνει συναισθηματικά.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μια αλλαγή επαγγελματικής πορείας, απαιτεί πολύ σκέψη και σχεδιασμό. Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε προσεκτικά τους λόγους που σας ώθησαν σε αυτή την απόφαση. Προσδιορίστε τι πραγματικά δεν σας αρέσει στην δουλειά που βρίσκεστε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ

Ύστερα βρείτε αυτό που θα σας έκανε να νοιώθετε ευχαριστημένοι σε έναν εργασιακό χώρο. Ανακαλύψτε αυτό που θα σας έδινε ενέργεια και θα σας έκανε περισσότερο αποδοτικούς. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και αξιολογήστε τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις αξίες σας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΣΤΑΣ

Στην συνέχεια δημιουργήστε μια λίστα επαγγελμάτων και καταλήξτε σε επτά επαγγέλματα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά. Για κάθε επάγγελμα της λίστας, ενημερωθείτε για τις θέσεις εργασίας, τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τα κέρδη καθώς και τις προοπτικές εργασίας. Μέσα από την έρευνα, η λίστα αυτή θα μικρύνει περισσότερο.

ΟΡΙΣΤΕ ΣΤΟΧΟΥΣ

Πριν να επιλέξετε το νέο σας επάγγελμα, πρέπει να ορίσετε στόχους. Σκεφτείτε πως θα μπορέσετε να τους προσεγγίσετε. Επίσης, βρείτε ανθρώπους που εργάζονται ήδη στους τομείς που σας ενδιαφέρουν. Ρωτήστε τους για την επαγγελματική τους καθημερινότητα, αλλά και για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από το επάγγελμά τους.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ

Όταν επιλέξετε το νέο επάγγελμα και καθορίσετε τον στόχο σας, σχεδιάστε ένα λεπτομερές πλάνο. Ορίστε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που θα ακολουθήσετε. Ίσως είναι πιο εύκολο, αν “σπάσετε” τον στόχο σας σε μικρότερους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Έπειτα, φτιάξτε μια λίστα με τα εμπόδια που πιθανότατα θα συναντήσετε. Σκεφτείτε και καταγράψτε λύσεις για το κάθε εμπόδιο. Έτσι, θα έχετε την ευελιξία για να προσαρμοστείτε καλύτερα.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Ακόμα σκεφτείτε και τους οικονομικούς πόρους. Αναλογιστείτε αν θα παίρνετε τα ίδια χρήματα στο νέο επάγγελμα. Ίσως πάλι, να μη σας απασχολεί, αν πέσετε σε χαμηλότερη μισθοδοτική κλίμακα. Αν συμβεί αυτό, φροντίστε να έχετε αποταμιεύσει κάποια χρήματα για να μη είναι δύσκολη η αλλαγή.

ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Διαχειριστείτε σωστά μια πιθανή αποτυχία, χωρίς να φοβηθείτε. Ο σωστός χειρισμός της, θα σας οδηγήσει στην επιτυχία. Εκμεταλλευτείτε επίσης το διαδίκτυο. Μέσω αυτού μπορείτε να κοινωνικοποιηθείτε και να ενημερωθείτε για τις νεότερες εξελίξεις πάνω στο επάγγελμα που έχετε επιλέξει.

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΝΕΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Διευρύνετε τις γνώσεις που θα γεφυρώσουν το προηγούμενο σας εργασιακό πεδίο με το νέο. Παρακολουθήστε διάφορα σεμινάρια και αφιερώστε χρόνο για την εκπαίδευσή σας. Αναζητήστε ακόμα τρόπους για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στη τρέχουσα εργασία σας. Αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την αλλαγή καριέρας.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ

Αποφύγετε να κάνετε σημαντικά λάθη. Μη αλλάξετε καριέρα επειδή μισείτε την τωρινή σας δουλειά. Μη συγχέετε ανόμοια πράγματα. Αν μισείτε το τωρινό εργασιακό σας περιβάλλον, δεν σημαίνει πως μισείτε συνολικά την καριέρα σας. Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον εργοδότη σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αγαπάτε το επάγγελμά σας.

ΜΗ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ

Μη αλλάξετε καριέρα μόνο για οικονομικούς λόγους. Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Δεν αξίζει να κερδίζετε περισσότερα χρήματα, αλλά να εξακολουθείτε να είστε δυστυχισμένοι στην εργασία σας.

ΜΗ ΒΑΣΙΖΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Επίσης, μη αλλάξετε καριέρα βασιζόμενοι στην επιτυχία άλλων ανθρώπων. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα άτομα. Ίσως ο γείτονας σας να είναι επιτυχημένος στον τομέα του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνετε και εσείς.

Είναι μία τρομακτική εμπειρία, η συνειδητοποίηση της αλλαγής επαγγελματικής πορείας. Αφήνετε την ασφάλεια της υπάρχουσας δουλειάς για κάτι νέο και άγνωστο. Όμως, αξίζει το ρίσκο, αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι στην επαγγελματική σας ζωή.

Μαίρη Κάντα