Μισείς τη δουλειά σου; Αγάπησε την ξανά!

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, δεν κάνουν την δουλειά που πραγματικά θα ήθελαν. Υπάρχουν φορές που νοιώθουν “παγιδευμένοι” σε ένα γραφείο ή φορές που δεν θέλουν να ξυπνήσουν το πρωί για να πάνε στην δουλειά. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πόσο σε γεμίζει η δουλειά σου; Είσαι πραγματικά ευτυχισμένος; Μήπως τη μισείς και δεν θέλεις να το παραδεχτείς; Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πως δεν σου ταιριάζει η συγκεκριμένη εργασία.

 ΑΝΙΑ

Υπάρχουν φορές, που όλοι μας βαριόμαστε να δουλέψουμε, ας το παραδεχτούμε. Η συνεχιζόμενη ανία όμως, είναι αρνητικό σημάδι.  Η έλλειψη προκλήσεων, μειώνει την δημιουργικότητα σου. Επιπλέον αφαιρεί το πάθος που έχεις για την δουλειά.

ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Σε τρομάζουν τα επαγγελματικά σου καθήκοντα και τα αντιμετωπίζεις σαν ανυπέρβλητα εμπόδια; Αν ναι, σκέψου αν αξίζει να μένεις σε μία τόσο ψυχοφθόρα εργασία. Η δουλειά, θα έπρεπε να αποτελεί μέσο εσωτερικής ανύψωσης και όχι εμπόδιο της προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ

Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι με τη δουλειά τους, τείνουν να χαλαρώνουν εκεί. Αν παρατηρείς πως δεν είσαι ο εαυτός σου, τότε δεν είναι η ιδανική εργασία για εσένα.

ΖΗΤΑΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΔΕΙΑ

Συστηματικά, ψάχνεις πολλές αφορμές για ν΄αποφύγεις τη δουλειά. Το να  “αρρωσταίνεις” τρεις φορές το μήνα και να ζητάς άδεια, είναι πλήγμα για την επαγγελματική σου εικόνα. Αν κοιτάς διαρκώς το ρολόι, περιμένοντας να σχολάσεις, τότε κάνεις τη λάθος δουλειά.  Αν σου άρεσε πραγματικά αυτό που κάνεις, δεν θα σε πείραζε να κάτσεις μισή ώρα παραπάνω.

ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΥΘΥΝΗ

Όταν προκύπτει νέα δουλειά, εύχεσαι να μη την αναθέσουν σε σένα. Θλίβεσαι στην ιδέα και μόνο πως η δουλειά θα σου απορροφά ακόμα περισσότερο χρόνο και ενέργεια.

ΔΕΝ Σ΄ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙ ΑΥΤΗ

Το χειρότερο σου είναι να απαντάς στην ερώτηση “τι δουλειά κάνεις;”. Αν είσαι εσωστρεφής, απαντάς όσο πιο σύντομα γίνεται και αλλάζεις θέμα. Αν είσαι εξωστρεφής, τότε περιγράφεις  λεπτομερέστατα το “δράμα” που ζεις καθημερινά στο γραφείο.

 ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ

Δεν αξιοποιούνται οι ικανότητες σου στο έπακρο και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδοχές ή προαγωγές. Επίσης, τα αιτήματά σου για ανάληψη νέων εργασιών και στόχων δεν γίνονται αποδεκτά. Θα πρέπει να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες, αν δεν αναγνωρίζονται οι επιτυχίες σου και η δουλειά που κάνεις.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΣΟΥ

Αν οι αξίες σου συγκρούονται με την δουλειά, τότε σύντομα θα καταπονεθείς συναισθηματικά και σωματικά. Αν εκτιμάς την καινοτομία, αλλά η εταιρεία σου δεν στηρίζει τις νέες ιδέες, τότε δεν ανήκεις στο σωστό εργασιακό περιβάλλον.

Το να αλλάξεις δουλειά, δεν είναι εύκολο στις μέρες μας. Είναι όμως και ψυχοφθόρο να παραμένεις και να υπομένεις μια δουλειά που μισείς. Η μέση λύση είναι πάντα η καλύτερη. Έτσι, υπάρχουν μερικά βήματα που θα σε κάνουν να βελτιώσεις την δουλειά και την ζωή σου.

ΚΡΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αρχικά, κράτα σημειώσεις σε ένα τετράδιο. Βρες τι σου αρέσει στην δουλειά. Κατέγραψε όλα τα θετικά στοιχεία της εργασίας σε ένα χαρτί. Εντόπισε ακριβώς το λόγο που σου αρέσουν τα θετικά στοιχεία και σημείωσε το. Έπειτα κατέγραψε τα αρνητικά στοιχεία και το πώς σε επηρεάζουν. Μη γράψεις μόνο: “μισώ την δουλειά’, αλλά “μισώ την δουλειά γιατί δεν αμείβομαι καλά”.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Στη συνέχεια, συγκεντρώσου στα θετικά σημεία. Προσπάθησε να βλέπεις το καλό που προκύπτει από την κάθε κατάσταση. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις γιατί σε αγχώνουν, σε στεναχωρούν και σε αποσυντονίζουν.

ΚΑΝΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Μη αμελείς τα διαλείμματα από την δουλειά. Αν έχεις ένα κενό, χρησιμοποίησε το για να κάνεις κάτι που σου αρέσει και σε ανανεώνει. Βγες μια βόλτα, κουβέντιασε για ευχάριστα πράγματα, προσπάθησε να συναναστραφείς με άτομα με αισιόδοξη διάθεση.

ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΣΕΝΑ

Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου. Δεν είναι δύσκολο να βρεις καθημερινά μία ώρα μόνο για σένα. Σε αυτό το διάστημα μπορείς να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, να πας για καφέ με τους φίλους ή να κάνεις ένα χόμπι. Δώσε περισσότερη σημασία στη ζωή που κάνεις έξω από το γραφείο. Άσε όσα συμβαίνουν στο γραφείο και μη τα κουβαλάς στο σπίτι.

ΚΑΝΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Βελτίωσε τις επαγγελματικές σου ικανότητες. Αναζήτησε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να μάθεις νέα ενδιαφέροντα πράγματα. Ο προϊστάμενός σου, μπορεί να σε στείλει σε κάποια σεμινάρια, στα πλαίσια  της εκπαίδευσης του προσωπικού της εταιρείας. Επίσης, θα μπορούσες να αναζητήσεις νέα έργα ή νέα καθήκοντα που θα άλλαζαν την ρουτίνα της ως τώρα εργασίας σου.

Οι παραπάνω προτάσεις, μπορούν να σε βοηθήσουν να αντέξεις στη τωρινή σου δουλειά, μα δεν είναι η θεραπεία. Εάν εξακολουθείς να πιστεύεις πως η εργασία σου είναι “τοξική”, τόλμησε να φύγεις από εκεί. Είναι σημαντικό ν΄αγαπάς τις Δευτέρες και όχι μόνο τα Σάββατα…

Μαίρη Κάντα