Μετάνιωσες με την παραίτηση; Πώς την ακυρώνεις | jobstoday.gr

Μετάνιωσες με την παραίτηση; Πώς την ακυρώνεις

Το να υποβάλει κάποιος εργαζόμενος παραίτηση από μία δουλειά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, σκέψη και ένα προγραμματισμό για τις μελλοντικές του κινήσεις στο επαγγελματικό τομέα. Όμως, κάποιες φορές, μπορεί να δράσει σπασμωδικά κατά την διάρκεια μίας έντονης διαφωνίας στο γραφείο και να δηλώσει πως θα παραιτηθεί. Εάν μετάνιωσες με την βιαστική απόφαση που πήρες, διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να την ανακαλέσεις και ίσως το αφεντικό σού δώσει μία δεύτερη ευκαιρία.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Για αρχή, σκέψου ήρεμα και ψύχραιμα τους λόγους που σε οδήγησαν να ζητήσεις παραίτηση. Αν νιώθεις μπερδεμένος, απαρίθμησε σε ένα τετράδιο τους λόγους και αξιολόγησέ τους. Η γραφή θα σε βοηθήσει να ξεμπλοκάρεις τις σκέψεις σου. Είναι πράγματι πολύ σοβαροί οι λόγοι για να παραιτηθείς ή μήπως με την ανάγνωση τους, συνειδητοποίησες το αντίθετο;

ΣΙΓΟΥΡΕΨΟΥ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ

Έπειτα, γράψε τους λόγους που θέλεις να παραμείνεις στην ίδια δουλειά. Σιγουρέψου πως θέλεις να παραμείνεις, προτού προσπαθήσεις να ανακαλέσεις την παραίτηση σου. Εάν υπέβαλες γραπτώς την παραίτησή σου, πρέπει να βιαστείς να στείλεις ένα επίσημο email για την ανάκλησή της, προτού την αποδεχτεί ο εργοδότης σου.

ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Σε περίπτωση που παραιτήθηκες προφορικώς και σκέφτηκες μετά από λίγες ώρες πως η απόφασή σου ήταν λανθασμένη, μίλησε πρώτα με τον διευθυντή σου. Για τους διευθυντές, πολλές φορές, είναι αρκετά δύσκολο να μπαίνουν στην διαδικασία να αναζητούν νέο υπάλληλο. Έτσι, ίσως το αφεντικό σου χαρεί, αν μάθει πως δεν θέλεις πια να παραιτηθείς. Πρόσεξε, όμως, πρέπει να στηρίξεις αυτή την απόφασή σου και να μη την αλλάξεις ξανά μετά από μία εβδομάδα.

ΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ EMAIL

Εάν προχωρήσεις σε ένα email για να ακυρώσεις την παραίτηση, θυμήσου πως πρέπει να διατηρήσεις ένα επαγγελματικό ύφος. Επίσης, είναι απαραίτητο το περιεχόμενο του μηνύματος να είναι σύντομο. Θα το απευθύνεις στο ίδιο άτομο που υπέβαλες νωρίτερα την παραίτησή σου, δηλαδή στον προϊστάμενο σου ή σε κάποιο εκπρόσωπο του ανθρώπινου δυναμικού.

ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ

Η ακύρωση της παραίτησης πρέπει να φαίνεται στην πρώτη φράση της πρώτης παραγράφου, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο στο παραλήπτη του μηνύματος. Μη ξεχάσεις να προσθέσεις την ημερομηνία που υπέβαλες γραπτώς την παραίτηση.

ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Στην επόμενη παράγραφο, εξέφρασε την επιθυμία σου να συνεχίσεις να εργάζεσαι στη επιχείρηση και ρώτησε αν μπορείς να διατηρήσεις την δουλειά σου. Δείξε προθυμία να δεχτείς να καλύψεις μία άλλη θέση εργασίας από αυτή που είχες, προκειμένου ο διευθυντής να σιγουρευτείς για την προθυμία σου να συνεχίσεις να εργάζεσαι αποτελεσματικά.

ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Στην συνέχεια του email, εάν το θέλεις, εξήγησε τους λόγους που αποφάσισες να αναιρέσεις την παραίτησή σου. Δεν χρειάζεται να πεις πολλά προσωπικά στοιχεία, αλλά αν αναφέρεις για ποιους λόγους επέλεξες αρχικά να παραιτηθείς, θα  βοηθήσεις τον προϊστάμενο να κατανοήσει περισσότερο την κατάσταση και να σκεφτεί να σου δώσει μία δεύτερη ευκαιρία.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ EMAIL ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ

Όμως, όσα πεις στο δεύτερο email της ανάκλησης της παραίτησης πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά που είπες στο πρώτο. Δηλαδή, αν έγραψες στο πρώτο email πως θέλεις να παραιτηθείς για να φροντίζεις το παιδί σου, στο δεύτερο email χρειάζεται να συμπεριλάβεις πληροφορίες σχετικά με το ποιος θα φροντίζει το παιδί, αν ο προϊστάμενος αποφασίσει να συνεχίσεις κανονικά την δουλειά σου.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Επιπλέον, μη ξεχάσεις να είσαι ευγενικός κατά την συγγραφή του email. Η παραίτησή σου και μετά η ακύρωσή της, πιθανότατα είχε κάποιες επιπτώσεις στους υπόλοιπους συναδέρφους. Αυτοί θα αναλάμβαναν και την δική σου δουλειά, δουλεύοντας περισσότερο, μέχρι την αντικατάστασή σου από άλλο εργαζόμενο. Έτσι, ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσες στο αφεντικό και σε όλη την ομάδα.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Λίγο προτού κλείσεις το email, πρόσθεσε μερικά επιτεύγματα που έχεις επιτύχει, ώστε ο προϊστάμενος να έχει λόγους για να μη αποδεχτεί την αρχική παραίτησή σου. Ακόμη, σκέψου κάποια μελλοντικά σχέδια που θα κάνεις για την επιχείρηση. Με αυτό το τρόπο, θα τον διαβεβαιώσεις πως δεν σκοπεύεις να φύγεις ξανά. Μη ξεχάσεις, στο τέλος του email να τον ευχαριστήσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας, κάνοντας τα παραπάνω, πιθανώς ο εργοδότης να μη δεχτεί την παραίτησή σου και να συνεχίσεις να εργάζεσαι. Όμως, προετοιμάσου και για το ενδεχόμενο να την δεχτεί. Αποδέξου το και προσπάθησε την επόμενη φορά να είσαι λιγότερο παρορμητικός με αποφάσεις που αφορούν την εργασία σου.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση