Έμφυλη διάκριση στη δουλειά: Tips αντιμετώπισης | jobstoday.gr

Έμφυλη διάκριση στη δουλειά: Tips αντιμετώπισης

Η διάκριση των φύλων, υπάρχει από την μέρα που γεννιόμαστε. Στο μαιευτήριο, φέρνουν γαλάζια μπαλόνια για τα νεογέννητα αγόρια, ροζ για τα κορίτσια. Ακόμα και τα παιχνίδια των παιδιών, χωρίζονται σε “αγορίστικα” και “κοριτσίστικα”. Τα αγοράκια μπορούν να παίζουν με όπλα και αυτοκίνητα. Τα κοριτσάκια μόνο με κούκλες και κουζινικά. Η έμφυλη διάκριση βρίσκεται και στον εργασιακό χώρο. Αυτό αποδεικνύει και η έρευνα “Breaking the Glass Ceiling” που έκανε η Vodafone για τη θέση που έχουν οι γυναίκες στις επιχειρήσεις της χώρας μας.

ΣΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, έχοντας μέσο όρο βαθμολογίας 51,2/100. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Σε αυτή, συνέβαλλαν το “Alba Graduate Business School”, το “The American College of Greece” και ο “Οργανισμός για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών “Women On Top”. Το άνοιγμα ενός διαλόγου για τα θέματα των έμφυλων διακρίσεων και η υιοθέτηση πρακτικών βελτίωσης της θέσης των γυναικών από τις επιχειρήσεις και από την Πολιτεία, ήταν ο στόχος των αποτελεσμάτων.

67% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΒΙΩΣΕΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Σύμφωνα με αυτά, το 67% των γυναικών έχει βιώσει στον εργασιακό χώρο φυλετικές διακρίσεις. Στις 10 γυναίκες οι 4 είπαν πως έχουν ερωτηθεί κατά την διάρκεια συνέντευξης για την οικογενειακή τους κατάσταση. Οι 7 στις 10 στην ίδια θέση έχουν βρεθεί τουλάχιστον κάποιες φορές.

9 ΣΤΙΣ 10 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Σχετικά με την ενασχόληση των γυναικών με την τεχνολογία, οι 9 στις 10 γυναίκες πιστεύουν πως έχουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές και ψηφιακές δεξιότητες για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ή ανταγωνιστικές θέσεις. Τα ευρήματα που σχετίζονται με την ετοιμότητα και ικανότητα των γυναικών για να απασχοληθούν σε επαγγέλματα  STEM είναι θετικά. Όμως οι γυναίκες αποθαρρύνονται να ακολουθήσουν αυτές τις κατευθύνσεις.

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ 8 ΣΤΙΣ 10 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Επίσης, στην συγκεκριμένη έρευνα, ερωτήθηκαν οι γυναίκες για το ρόλο του εργοδότη τους. Οι 8 στις 10 γυναίκες πιστεύουν πως οι εργοδότες δεν καλύπτουν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν. Μόνο το 18% των γυναικών που συμμετείχαν, έχουν πρόσβαση σε προγράμματα καθοδήγησης μέσα στην επιχείρηση.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 80%

Στην Ελλάδα, ακόμα, υπάρχει το μισθολογικό χάσμα. Οι συμμετέχουσες γυναίκες, πιστεύουν σε ποσοστό που φτάνει το 80% πως υπάρχει ανισότητα στις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών που έχουν αντίστοιχα προσόντα. Η συγκεκριμένη ανισότητα, υπάρχει κυρίως στο βασικό μισθό. Οι διακρίσεις αμβλύνονται στις αυξήσεις και στα bonus.

ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση, υπάρχει μια ασάφεια. Οι γυναίκες αποδέχονται συμπεριφορές και χειρονομίες που δεν αισθάνονται πάντα ότι μπορούν να αξιολογήσουν και να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους. Επιπλέον, από τις 10 επιχειρήσεις μόνο οι 3 εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Εάν θέλεις να μη υπάρχει η έκφυλη διάκριση στην δική σου επιχείρηση, υπάρχουν τρόποι για να τα καταφέρεις. Αρχικά, σκέψου πόσες γυναίκες εργάζονται στην επιχείρηση. Είναι ισάριθμες με τους άντρες εργαζόμενους; Εάν όχι, σκέψου την πιθανότητα να προσλάβεις και άλλες γυναίκες που αναζητούν δουλειά.

ΔΩΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Έπειτα, στήριξε τις υπαλλήλους της εταιρείας. Πρόσφερε διοικητική θέση ανάλογα με τα προσόντα των υπαλλήλων και όχι ανάλογα με το φύλο τους. Δώσε την ευκαιρία σε μια γυναίκα να πάρει αυτή την θέση. Πρόσεξε και τους μισθούς όλων των εργαζόμενων. Είσαι σίγουρος πως δεν μεροληπτείς; Αμείβονται όλοι ισάξια; Κάνε διαρκώς έρευνα για τις αποδοχές. Μη επιτρέπεις οι γυναίκες να έχουν μικρότερο μισθό συγκριτικά με τους άντρες.

ΙΔΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Βεβαιώσου πως προσφέρεις τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και στους άντρες μα και στις γυναίκες υπαλλήλους. Μη στερείς στις γυναίκες διάφορα σεμινάρια. Ακόμα, εκπαίδευσε όλους τους εργαζόμενους για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Γίνε ιδιαίτερα αυστηρός με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Δημιούργησε ένα σύστημα ανώνυμων γραμμάτων ή email, όπου οι εργαζόμενες θα μπορούν ανώνυμα να καταγγείλουν πιθανή περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης. Έτσι, θα νιώθουν ασφαλείς να μιλήσουν για ό,τι συμβαίνει μέσα στην εργασία.

ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Στην συνέχεια, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις συνεντεύξεις για πρόσληψη. Πρέπει να τίθενται ακριβώς οι ίδιες ερωτήσεις σε όλους τους υποψηφίους. Καλό είναι, να διατυπώνονται με τον ίδιο τρόπο. Μία διαφορετική διατύπωση, ίσως φέρει διαφορετικές απαντήσεις. Σκέψου, ακόμα, να εξετάζεις ανώνυμα τα βιογραφικά των δυνητικών εργαζομένων. Έτσι, θα προσλάβεις μόνο άτομα που έχουν τα απαραίτητα προσόντα για την δουλειά ανεξαρτήτως φύλων.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΑΣ

Άλλη μια λύση για να μειωθεί η ανισότητα των φύλων, στην επιχείρηση σου, είναι να προσέξεις πολύ την σύνταξη μιας αγγελίας προσφοράς εργασίας. Πρόσεξε ο τίτλος της εργασίας να είναι ουδέτερος. Δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση πως ψάχνεις μόνο άντρες εργαζόμενους. Επιπλέον, πρόσεξε τις αντωνυμίες. Μη γράψεις: “Αυτός θα εργάζεται από τις 9:00 έως τις 15:00…”. Γράψε καλύτερα: “Θα εργάζεστε…” Απέφυγε λέξεις που έχουν αρσενική χροιά, όπως “ανταγωνιστικός”, “αποφασιστικός” , αλλά και λέξεις που έχουν θηλυκή χροιά, όπως “πιστή”, “συνεργατική”.

Εάν ο κάθε εργοδότης ξεχωριστά, φροντίσει να προωθήσει την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο, θα μειωθούν οι διακρίσεις. Οι γυναίκες θα μπορέσουν να βρουν μια πιο δίκαιη θέση στον επαγγελματικό τομέα και δεν θα νιώθουν διαρκώς “υποβαθμισμένες”. Βέβαια, απαραίτητη είναι και η συμβολή της Πολιτείας, στην αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση