ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του ΑΕΠ το Γ΄ τρίμηνο του 2020 | jobstoday.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του ΑΕΠ το Γ΄ τρίμηνο του 2020

Η οικονομία της χώρας, έχει επηρεαστεί, όπως είναι φυσικό, από την πανδημία του Covid- 19 και την παράταση του lockdown. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν πως υπήρξε ύφεση κατά 11,7% στο τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑ 80%

Αυτή η πτώση οφείλεται στη μείωση του τουρισμού και στην υποχώρηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 44,9% συγκριτικά με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019. Πιο συγκεκριμένα, στις εξαγωγές υπηρεσιών υπήρξε κατακόρυφη πτώση κατά 80% ενώ παρουσίασαν αύξηση κατά 3,5% οι εξαγωγές αγαθών. Μείωση υπήρξε και στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. 2,7% μείωση παρουσιάστηκε στις εισαγωγές αγαθών και 18,1% μείωση στις εισαγωγές υπηρεσιών. Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,6% συγκριτικά με την χρονική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019. Επίσης, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 μειώθηκαν κατά 0,3% οι ακαθάριστες επενδύσεις, συγκριτικά με πέρσι.

ΑΕΠ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 2,3% ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθόριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου εμφάνισε αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 2,3% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου χρόνου. Συνολικά, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους διαμορφώθηκε σε 8,5%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η χώρα μας έχει τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης.

ΕΛΣΤΑΤ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΕΠ

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αναθεώρησε τα στοιχεία του ΑΕΠ των τριμήνων για τα δέκα προηγούμενα χρόνια μα και για τα δύο προηγούμενα τρίμηνα του 2020. Αυτό συνέβη εξαιτίας της προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα ετήσια στοιχεία που αναθεωρήθηκαν το 2015. Αυτή η αναθεώρηση διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και μπορούν να ενσωματωθούν κάποιες μεθοδολογικές αλλαγές σύμφωνα με την Εναρμονισμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Αναθεώρησης.

14% ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

Πιο αναλυτικά, στο δεύτερο τρίμηνο αρχικά η ύφεση ήταν 15,2% αλλά διαμορφώθηκε στο 14,2%. Η οικονομία της Ελλάδος από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του ίδιου έτους αναπτυσσόταν θετικά κατά 0,4%, αν και στις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε ανακοινωθεί ύφεση 0,5%. Ακόμη, υπήρξε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 14% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Όμως, έπεσαν κατά 0,4% οι ακαθόριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου της φετινής χρονιάς. Μειωμένες κατά 10,4% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 υπήρξαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%  ενώ οι εξαγωγές αγαθών είχαν άνοδο κατά 6,5% το τρίτο τρίμηνο του 2020.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς. Έτσι, παρουσίασαν αύξηση οι εισαγωγές αγαθών κατά 12, 2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 3,4%. Όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία της οικονομίας για το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, θα αναθεωρηθούν και τα στοιχεία του γ΄τριμήνου, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης θα επηρεάσουν περισσότερο την ελληνική οικονομία με νέα υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους τρείς μήνες αυτής της χρονιάς. Όμως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, φάνηκε πιο αισιόδοξος στις δηλώσεις του σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ίδιος είπε: “Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους. Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια ύφεση”.

Συνοψίζοντας, στο τέλος του 2020 θα γίνει γνωστό εάν θα μειωθεί περισσότερο η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ή αν θα σταθεροποιηθεί και θα κινηθεί ανοδικά μέσα στο 2021.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση