Έφυγε ο προϊστάμενός σου; Τι πρέπει να κάνεις | jobstoday.gr

Έφυγε ο προϊστάμενός σου; Τι πρέπει να κάνεις

Είσαι ικανοποιημένος με την δουλειά, με το μισθό που λαμβάνεις και με την εξαιρετική σχέση που έχεις με τον προϊστάμενο. Μέχρι την στιγμή που μαθαίνεις πως εκείνος παραιτήθηκε από την εταιρεία. Και τώρα; Η παραίτηση ενός εργαζομένου αναστατώνει συχνά τους υπόλοιπους εργαζομένους. Η ανησυχία, ωστόσο, αυξάνεται στη περίπτωση της παραίτησης του αφεντικού. Για να αντιμετωπίσεις με λιγότερο στρες την παραίτηση του δικού σου προϊσταμένου, συνέχισε το διάβασμα.

ΤΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ

Είναι λογικό,  μόλις ακούσεις για την απομάκρυνση του από την επιχείρηση, να θέλεις να ρωτήσεις πολλά, όπως:

  • γιατί αποφάσισε να φύγει, ειδικά αν αυτή η αποχώρηση έγινε ξαφνικά,
  • αν η επιχείρηση θα τον αντικαταστήσει με κάποια νέα πρόσληψη ή
  • αν ένας ήδη υπάλληλος θα προαχθεί στην υψηλότερη θέση,
  • πώς θα είναι η σχέση σου με το νέο προϊστάμενο,
  • αν θα αυξηθούν οι δικές σου υποχρεώσεις στην δουλειά,
  • αν θα μπορούσες να πάρεις εσύ την προαγωγή ή
  • αν κινδυνεύει η δική σου θέση εργασίας.
ΛΑΒΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι υπερβολικές σκέψεις θα σε οδηγήσουν μόνο στο πανικό και αυτό δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Γι΄αυτό το λόγο, σταμάτα να σκέφτεσαι και να αναρωτιέσαι και προσπάθησε να λάβεις απαντήσεις από τα σωστά άτομα. Εάν είναι εφικτό, απευθύνσου στο ίδιο το αφεντικό και μάθε τον λόγο της αποχώρησής του. Εάν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, με προσεκτικές κινήσεις, μίλα με κάποιους συνάδερφους που εμπιστεύεσαι. Έτσι θα μάθεις και το πώς νιώθουν εκείνοι με την αποχώρηση του προϊσταμένου.

 ΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στην συνέχεια, φτιάξε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την εργασία. Η παραίτηση ενός ανωτέρου,  δεν σημαίνει πάντα πως η εταιρεία κινδυνεύει ή πως θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων σύντομα. Ωστόσο είναι χρήσιμο να έχεις για κάθε ενδεχόμενο ένα εφεδρικό σχέδιο. Ενημέρωσε το βιογραφικό σου και επικοινώνησε με γνωστούς και φίλους για να σε ενημερώσουν για τυχόν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι θα νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ανησυχείς λιγότερο.

 ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Ακόμη, πρέπει να μάθεις τι θα συμβεί μετά την αποχώρηση του αφεντικού. Η αποδοτικότητα κάθε εργαζομένου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ψυχική του διάθεση. Εάν νιώθεις διαρκώς ανήσυχος για το μέλλον σου στην επιχείρηση, πιθανότατα θα μειωθεί και η αποδοτικότητά σου. Γι αυτό, προσέγγισε κάποιον ανώτερο για να γνωρίσεις τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ

Μη διστάσεις να αναλάβεις ένα μέρος από την δουλειά που είχε το προηγούμενο σου αφεντικό. Ίσως θα κουραστείς περισσότερο για ένα χρονικό διάστημα αλλά αυτή η προθυμία σου θα γίνει ορατή στους ανωτέρους και ίσως σκεφτούν να σε προάγουν στην θέση του προϊσταμένου που έφυγε από την εταιρεία.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ

Επιπλέον, συνέχισε να διατηρείς επαφή με τον προϊστάμενο που αποχώρησε, εάν το επιθυμείς και εσύ. Σε περίπτωση που είχατε εξαιρετική σχέση όσο διάστημα δουλεύατε μαζί, τότε θα σε ωφελήσει αυτή η επαφή και μετά την παραίτησή του. Μπορείς να τον βρεις στο Linkedin ή να του τηλεφωνείς σε κάποια επίσημη γιορτή. Έτσι, εάν εκείνος μελλοντικά ενημερωθεί για μία άλλη καλύτερη θέση εργασίας, θα μπορούσε να προτείνει εσένα.

ΣΚΕΨΟΥ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Μετά την παραίτηση του αφεντικού, ίσως έφτασε η στιγμή να αξιολογήσεις την σταδιοδρομία σου και να σκεφτείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου. Συγκέντρωσε τις εμπειρίες και τα επιτεύγματα που έχεις αποκτήσει στην τρέχουσα θέση εργασίας και αναρωτήσου αν θέλεις να εξελιχθείς περισσότερο επαγγελματικά. Θα ήθελες πραγματικά μία προαγωγή; Νιώθεις έτοιμος να λάβεις την θέση του προϊσταμένου και να διευθύνεις μια ομάδα εργαζομένων;

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΕΙΣ

Εάν απάντησες καταφατικά και θέλεις να προχωρήσεις στο επόμενο επαγγελματικό κεφάλαιο, πρόβαλε περισσότερο τις επαγγελματικές σου επιτυχίες και πάρε περισσότερες πρωτοβουλίες. Ζήτησε από άλλους συναδέρφους που εμπιστεύεσαι ή και από τον προηγούμενο προϊστάμενο να σε υποστηρίξουν και να σε προτείνουν ως αντικαταστάτη. Φρόντισε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι πρόσληψης πως ενδιαφέρεσαι για την θέση. Την κατάλληλη στιγμή, μίλα απευθείας με τους υπεύθυνους και ζήτησε την,

ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ

Εάν δεν γίνει δεκτή η προαγωγή σου ή αν είχε αποφασιστεί από πριν πως θα ερχόταν νέο άτομο στην εταιρεία για την θέση του προϊσταμένου, φέρσου επαγγελματικά και ψύχραιμα. Ζήτησε να συναντηθείς με τον νέο προϊστάμενο, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα τον τρόπο της διαχείρισης του αλλά και τους στόχους που έχει.

Συνοψίζοντας, θυμήσου πως αν και η οποιαδήποτε αλλαγή είναι αναπόφευκτή, εάν συνεργαστείς με τον νέο προϊστάμενο αρμονικά από την αρχή, θα μπορέσεις να προσαρμοστείς ευκολότερα σε αυτή.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση