Ανταγωνιστικός συνάδερφος: Τips αντιμετώπισης | jobstoday.gr

Ανταγωνιστικός συνάδερφος: Τips αντιμετώπισης

Σε κάθε εργασιακό χώρο υπάρχει ανταγωνισμός. Ο υγιής ανταγωνισμός αυξάνει περισσότερο την παραγωγικότητα και βελτιώνει την ομαδικότητα των εργαζομένων. Αλλά η υπερβολή πολλές φορές, είναι δυνατόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να προκαλέσει δηλαδή έντονο στρες. Εάν εργάζεστε με υπερβολικά ανταγωνιστικούς συναδέρφους, θα χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε προτού επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την δουλειά σας.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥ

Προτού προχωρήσετε στην αντιμετώπιση, είναι απαραίτητο να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά ενός ανταγωνιστικού συναδέρφου. Το άτομο που σας ανταγωνίζεται στην δουλειά είναι αυτό που κάθε φορά που μιλάτε, παίρνει μία αμυντική στάση. Κρατά για τον εαυτό του σημαντικές πληροφορίες για κάποιο project εάν βρίσκεστε στην ίδια ομάδα και χαίρεται εάν ο εργοδότης είναι δυσαρεστημένος με την δική σας απόδοση.

ΠΟΤΕ ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ΕΝΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΣ

Ακόμη, ένας ανταγωνιστικός συνάδερφος νιώθει μεγάλη απειλή από τα δικά σας επιτεύγματα ή από τα επιτεύγματα άλλων ατόμων στην ίδια επιχείρηση και απολαμβάνει να κουτσομπολεύει άλλους συναδέρφους του. Εάν παρατηρήσετε πως κάποιος συνεργάτης σας φροντίζει συνέχεια να εργάζεται εκεί που ήδη εργάζεστε εσείς, είναι σημάδι ανταγωνισμού. Προσπαθεί να δείξει πως εκείνος δουλεύει καλύτερα από ό,τι εσείς.

ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ HR

Ένα άτομο στον εργασιακό χώρο που ανταγωνίζεται μαζί σας, αναζητά διαρκώς τις στιγμές που θα κάνετε κάποιο λάθος στην δουλειά για να το αναφέρει στον HR ή στον εργοδότη της επιχείρησης. Ή δημιουργεί ιστορίες από το μυαλό του για να σας κατηγορήσει στους υπεύθυνους για κάτι που δεν κάνατε ποτέ.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ

Επιπλέον, ένας ανταγωνιστικός συνάδερφος κάποιες φορές ίσως κάνει χλευαστικά σχόλια προς εσάς με σκοπό να μειώσει την αυτοπεποίθησή σας και να δυσκολέψει περισσότερο την εργασία σας. Λόγου χάρη, μπορεί να πει «καθυστερείς πάντα να φτάσεις μέχρι το γραφείο μου. Χρειάζεσαι γυμναστική ή καλύτερα να παραιτηθείς από την δουλειά». Συχνά, επίσης, ο συνάδερφος που ανταγωνίζεται μαζί σας, καυχιέται για τις επαγγελματικές του δεξιότητες και για τα επιτεύγματά του.

ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΟΜΑΔΙΚΑ

Ένας συνάδερφος που φέρεται ανταγωνιστικά, δεν εργάζεται ομαδικά. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να δείξει πως είναι ο μόνος ικανός εργαζόμενος στην εταιρεία και κανένας άλλος. Εργάζεται περισσότερες ώρες καθημερινά γιατί θέλει να εντυπωσιάζει πάντα το αφεντικό. Αν τον χαιρετήσετε μόλις μπείτε στο γραφείο το πρωί ή μετά το τέλος της εργασίας, θα προσέξετε πως εκείνος αποφεύγει να ανταποδώσει τον χαιρετισμό.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΡΑ ΕΤΣΙ

Μόλις σιγουρευτείτε πως το άτομο που συναντάτε καθημερινά στην δουλειά είναι υπερβολικά ανταγωνιστικό, προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που φέρεται με αυτό το τρόπο. Ίσως δεν έχει καταλάβει και ο ίδιος πως σας προκαλεί άγχος με την συμπεριφορά του. Μιλήστε του και εξηγήστε του πώς νιώθετε όταν σας ανταγωνίζεται. Έτσι θα καταλάβετε αν δρα με αυτό το τρόπο γιατί είναι τελειομανής, γιατί φοβάται μήπως χάσει την δουλειά του στην επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο.

ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΔΟΣΗ

Δείτε τον ανταγωνισμό του συναδέρφου ως κίνητρο και βελτιώστε τις δεξιότητες σας στην εργασία. Για παράδειγμα, αποφασίστε να πάρετε περισσότερα ρίσκα, όπως το να εργαστείτε σε πόστα που πριν διστάζατε να κάνετε, να επικοινωνήσετε με πιο απαιτητικούς πελάτες για το καλό της εταιρείας, να παρουσιάσετε καινοτόμες προτάσεις κλπ. Ή αναγνωρίστε πού έχετε ελλείψεις και παρακολουθήστε επαγγελματικά σεμινάρια για να τις διορθώσετε. Έτσι, η ανταγωνιστικότητα του συναδέρφου δεν θα έχει χαθεί, αλλά η δική σας απόδοση θα έχει βελτιωθεί και θα είστε ένα βήμα μπροστά από εκείνον.

ΣΥΜΜΑΧΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

Σκεφτείτε, ακόμη, το ενδεχόμενο, να συμμαχήσετε με τον συγκεκριμένο συνάδερφο. Ζητήστε του δηλαδή να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε από κοινού ένα project. Με αυτό το τρόπο, πιθανότατα πάψει να σας θεωρεί απειλή και θα σταματήσει τον ανταγωνισμό. Φροντίστε να τον επαινέσετε όταν κάνει κάτι σωστά στην εργασία. Ίσως ο ανταγωνισμός του οφείλεται στην ανασφάλεια που νιώθει και με ένα ειλικρινές σχόλιο από εσάς θα μειωθεί.

ΑΥΤΟ-ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Μη ξεχνάτε, όμως να αυτό-προστατεύεστε και να μη συγκρίνεστε με τον  ανταγωνιστικό συνάδερφο. Θυμηθείτε να εστιάζετε αποκλειστικά στους δικούς σας επαγγελματικούς στόχους και μη σκέφτεστε πως το άλλο άτομο είναι καλύτερο από εσάς. Σε περίπτωση που οι ενέργειες του συναδέρφου προς εσάς είναι τόσο έντονες που σας αποσπούν από την δουλειά, προσεγγίστε τους υπόλοιπους συναδέρφους. Ρωτήστε τους αν έχουν ενοχληθεί από την συμπεριφορά του ανταγωνιστή.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ

Εάν η απάντησή τους είναι καταφατική, απευθυνθείτε όλοι μαζί στον προϊστάμενο. Ή αποφασίστε να μιλήσετε μόνος με τον εργοδότη. Προσέξτε μόνο, προτού φτάσετε στο γραφείο του ανωτέρου, χρειάζεται να έχετε καταγράψει γραπτώς τις συνομιλίες με τον ανταγωνιστικό συνάδερφο, ώστε να έχετε αποδεικτικά στοιχεία.

Ολοκληρώνοντας, σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η επικοινωνία με τον ανταγωνιστικό συνάδερφο παρά τις ενέργειες που κάνατε, σκεφτείτε την πιθανότητα να αναζητήσετε μία νέα δουλειά.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση